Fifty-fifty Records Levykauppa / Laulelmalevyt / Vysotskij - Sången som brast

FFCD 1011 - VYSOTSKIJ SÅNGEN SOM BRAST
 

Åbogruppens musikteaterstycke som har spridit sig över hela landet. Arto Rintamäki och Ari Hakulinen tolkar Vysotkis starka texter främst som Rintamäkis översättningar. Också bekant från TV2. Den 25.7.2000 är det 20 år sedan Vysotski dog!

FFCD1011 Vysotskij - Sången som brast
SISÄLTÖ
 1. Sången om en vän © Fazer     2’39
 2. Dina ögön är som knivar    1’50
 3. Sanningen och lögnen © Fazer     5’38
 4. Sagan om en lilla skatan    3’10
 5. Marseille    1’26
 6. Vad kan man säga om vår korta tid    4’43
 7. Vargjakten © Fazer    3’09
 8. Lyrisk sång © Polarvox    4’11
 9. Morgongymnastik © Fazer    1’34
 10. Sången som nya tiden    2’45
 11. Den glödheta bastun © Fazer     4’30
 12. Ninka © Fazer    2’10
 13. Mina hästar © Fazer    4’42
 14. Den döde © Fazer    4’16
 15. Sången om jorden © Fazer      3’20
 16. Ingenmansland © Fazer    3’22
MUUT TIEDOT

Sång: 2., 4., 8., 11. Arto, 5.-7., 13. Dick.

Kompositioner: Vladimir Vysotskij, utom 4. Och 5. (trad.). Svensk tolkning: Carsten och Ola Palmaer, utom 9. Arto & Harriet Nylund.

Arrangemang: Karlsson, Hakulinen, Rintamäki & Holmström. Inspelning: Rivedside Studio, Kim Engblom, 1994

Vladimir Semjonovitj Vysotskij 25.1.1938 - 25.7.1980. Så här presenterade han sig själv vid ett besök i Mexico 1975:

" Vladimir Vysotskij är skådespelare, han arbetar i Moskva vid Tagankateatern. Det är en av de intressantaste teatrarna i Sovjetunionen. Vladimir Vysotskij har medverkat i över tjugo filmer. Bland annat har han spelat Ibraham Hannibal i Peter den stores seger av Puskjin och von Koren i Duellen av Tjechov. På teatern har han spelat Galileo Galilei av Brecht, Lopakin i Körsbärsträdgården av Tjechov och Hamlet i Shakespeares pjäs.

Vysotskij skriver text och musik till de sånger han själv sjunger och accompanjerar på gitarr. Hans sånger eller ballader har stor spännvidd, de kan vara lyriska upproriska eller burleska. Han har producerat över sexhundra sånger. Balladernas teman skiftar: kriget, idrotten sagomotiv etc. Man kan upfatta dem som protest sånger men upphovsmannen själv säger att han försöker behandla problem som angår hela mänskligheten. I sina texter tar han upp frågor som livet, döden, ödet, hatet, kärleken, orättvisan, hjältemodet, lidandet, friheten och vänskapen.

Vysotskij är inte officielt erkänd som poet, vilket innbär att hans texter inte blir publicicerade. Men hans dikter och ballader används inom filmen. Han sjunger för studenter och arbetere, i fabriker, på universitet och för olika organisationer. Han sjunger också från scenen och på filmduken. ' Jag skriver inte för någon speciell kategori av människor', säger han, jag försöker nå fram till åhörarnas själar oberoende av deras ålder, yrke eller nationalitet. Jag är ingen vän av underhållningsmusik och jag vill inte att människor skall slå sig till ro under mina konserter. Jag vill att också min publik skall arbeta, att de skall vara beredd att ilskna till. Det är utan tvivel därför mitt sångsätt utvecklats till vad de är. Min sång är närmast ett skri.' Vysotskij ballader har formen av monologer som förs av olika mäniskor. Men han sjunger alltid i jagform och blir därigenom en aktiv del i allt han sjunger.

'Min uppfattning är att inte känner några gränser, ett de problem som upptar mig plågar alla andra människor på samma sätt. Jag skulle vilja göra publiken bekant med ytterligare en form av konstnärligt skapande i mitt land: visdikten. Jag vill också gärna tro att språkbarriären inte är ett allför stort hinder för förståelsen. Mina vänner är dem jag allra helst sjunger för, det är alltid för dem jag först sjunger varje ny sång. Jag hoppas hinna vänner åven här. Varje konstnär har behov att visa upp sitt arbete, av att ifrågasätta sig själv och av att hämta näring ur det som är okänt för honom, det som är nytt, överallt i världen. Min teater kommer att gästspela i Paris i november, jag hoppas att vi någon gång i framtiden skall komma till Mexiko.' "

Citat ur Marina Vladys bok "En kärlekssaga", Norstedts 1988.

Föreställningen "Vysotskij - sången som brast" hade sin premiär på Åbo Svenska Teater den 10. februari 1989. Förestellningen blev mycket populär och ett flitigt turnerande gjorde Vysotskijs sånger kända i Svenskfinland. Föreställningen har också besökt i Sverige.
Föreställningen är fortfarande vid liv!
Här kommer en samling på 16 sånger ur föreställningen.

Artister: Dick Holmström sång, Ari Hakulinen bas, dragspel, Arto
Rintamäki sång, gitarr, Bert Karsson gitarer, mandolin, bouzouki.

 

Tulitko hakukoneella tälle sivulle? Tästä pääset levykaupan etusivulle